Helytörténeti Múzeum
4765 Csenger, Hősök tere 3.
telefon: +36 (44) 715-209
e-mail: info@csengerimuzeum.hu

>>ARCHÍVUM

2016

Az év végén, novemberben sikerült megszereznünk a Hunyadi utca utolsó, lebontásra került tornácos házának esztergált oszlopait, és annak összekötő gerendázatát. Ezeket a múzeum udvarára szállítottuk, s terveink szerint eredeti formájában szeretnénk visszaállítáani.

Október 21-én Muhi Sándor rendhagyó tárlatát láthatta a közönség. A grafikák alkotója a szatmárnémeti Művészeti Líceum művésztanára. A kiállítás az „ Élet szép”- címet viselte.

Augustus 20-án tarottak Szatmárnémetiben a „Partiumi Magyar Napok” rendezvénysorozatát, ahová meghívást kapott a csengeri Múzeum is, egy kiállítás erejéig. A három kisméretű tablón az I. Világháború csengeri emlékeit –főként katonaképekkel –mutattuk be. A meghívásért és vendéglátásért köszönet Szőts Péternek, a Szatmári Múzeum igazgatóhelyettesének.

Augusztus 19-én, a nemzeti ünnep alkalmából a hagyományokhoz híven új, nívós időszaki tárlatot nyitottunk meg, melyet szintén Kisvárdáról hoztunk, amik Szeifried Zoltán festő-grafikus alkotásait reprezentálták „A világ, ahogy én látom” – címmel. Elmondható, hogy az utóbbi évek egyik legjobb anyagát láthatta a közönség.

Munkánk kiegészült Nagygéc történeti kiállításának berendezésével. Ebben az évben 5 tablót terveztünk meg és kiviteleztünk. Ezek a község történelmének fontosabb eseményeit mutatják be.

Egzotikus fotókiállítással kezdődött a július, ekkor mutatkozott be dr. Varga Béla mátészalkai fül -orr –gégész főorvos „ Nigériai pillanatok” –című fotókiállításával.

Az utóbbi évek legnagyobb tárlóátrendezésre került sor júniusban. Az elmúlt évben visszakerültek az 1966-os templomrestauráláskor talált régészeti kriptaleletek, gyűrűk, boglárok, menteláncok. Nemcsak egy tárlót kellett teljesen átfogalmazni, hanem a két, egymás mellett álló tárlót meg is kellett időrendileg cserélni.

Az idei legnagyobb rendezvényünk a Luby – Társasággal közösen megtartott Luby Emléknap volt június 3-án. A Polgármesteri Hivatal parkjában emlékfát ültettünk és emlékkövet avattunk, majd délután a múzeumban szakmai konferenciára került sor. Ennek keretében régészeti – történeti és helytörténeti vonatkozású előadások hangzottak el. főképpen Szatmár megye múltjáról.

Ez év májusában lett felállítva a múzeumudvaron a volt Sportcentrum elbontott kapuzatából átmentett Turuloszlop. Ezt még 2001 nyarán itt készítették a budapesti Műegyetem hallgatói.

Április 31-án másodjára mutatkozott be Csorba István Kadosa, a Magyar Kultúra Lovagja képivel a csengeri közönségnek. A festmények a színház harsány világát idézték fel a látogatóknak.

Március 11-én, az előrehozott nemzeti ünnepen nyílt meg Medgyessy Zoltán csengeri amatőr festőművész évadnyitó tárlata. A kiállítást megnyitotta Forján Zsolt polgármester.

2015. évi archívum

Copyright © Achatius 2010.